Az alábbiakban adunk néhány praktikus tanácsot a méretvételhez.

A függönyvarráshoz szükséges méretek:

  1. Karnis hossz

  2. A függöny magassága (függőleges hossza)

Nézzük meg, pontosan hogyan is tudjuk ezeket meghatározni!

Ha már van karnisunk, akkor annak a hosszát könnyen megmérhetjük. Figyeljünk azonban arra, hogy amennyiben rúdkarnisunk van díszvéggel, akkor a díszvéget ne mérjük bele a hosszba.

Ha még nincs karnisunk, akkor az ablak szélességére mindkét oldalon 10-20 cm-t érdemes ráhagyni, ha nincs semmilyen akadályozó tényező (például: fal vagy szekrény). Kisebb ablaknál elegendő lehet a 10-15 cm-es túllógás is, nagyobb ablaknál azonban szükséges lehet a 15-20 cm annak érdekében, hogy nappal, amikor széthúzzuk a függönyöket, azok ne takarják ki a hasznos üvegfelületet.

A függöny hosszának megállapításánál az alábbiakat kell figyelembe venni. A hosszú függöny általában elegánsabb hatást kelt. Ha ezt választjuk, a karnis aljától kell a méretet venni, egészen a padlóig, majd ebből a számból vonjuk ki, hogy mennyit szeretnénk elhagyni a padlószint és a függöny alja között (mi 2-3 centimétert ajánlunk erre). Fontos, hogy a sötétítő függöny mindig egy centivel hosszabb legyen a fényáteresztőnél!

Rövid függönyt választani akkor célszerű, ha valamilyen bútor van az ablak alatt, vagy nem szeretnénk eltakarni a radiátort. Ilyenkor a karnis aljától mérve határozzuk meg a függöny hosszát pl. úgy, hogy az ablakpárkány és az ablak alatti tárgy között középen legyen vége a függönynek. Ha a párkány nagyon széles, akkor a párkányig merjük a függöny hosszát, ekkor azonban nagyon pontosan kell mérni!

Ha nem ilyen egyszerű a feladat, mert pl. boltíves, vagy bástyaíves a karnis, akkor célszerű helyszíni felmérést kérni. Természetesen kérhető helyszíni felmérés egyenes ablakoknál is, sőt ajánlott is, ha több ablakról, teljes lakásról van szó.

Igény esetén karnisai felszerelését és függönyei felrakását is elvégezzük!