Függöny bolt Budapest

Függönyözési tanácsok

 

Egy lakás hangulatának, stílusának kialakításában jelentős szerepe van a függönyöknek. A függönyöknek azon kívül, hogy stílusban, színben passzolniuk kell a lakás falszínéhez, bútoraihoz, lényeges funkciókat is be kell tölteniük.

Mindkét tényezőt szem előtt kell tartanunk ahhoz, hogy lakásunk ne csak szép, hanem jól használható függönyöket kapjon!

A stílus kiválasztásában is tudunk segíteni, ha látunk fotót a belső térről és tudjuk, hogy színben, tónusban merre szeretnék vinni a lakás hangulatát. A következőkben inkább a funkcionalitási szempontokról essen néhány szó:

Alapvetően két fajtája van a függönyöknek a funkció szempontjából:

 

Fényáteresztő függönyök

Sötétítő függönyök

 

A fényáteresztő függönyök napközben gátolják meg a belátást, ugyanakkor elegendő fényt kell beengedniük és nem akadályozhatják a kilátást. A lakásba történő belátást tipikusan addig takarják, amíg a lakásban sötétebb van, mint kint. Ha világítást kapcsolunk, akkor már ezt a funkciót nem tudják betölteni. (Angolul beszélő vásárlóink leginkább Daily curtain-ként, vagy transzparent curtain-ként keresik.)

A fényáteresztő függönyöknek is több fajtája van, melyek vékonyabbak, vastagabbak. Más vastagságot kell választani pl. egy körfolyosóra nyíló ablaknál, ahol viszonylag közel kerülhetnek az ablakhoz a kíváncsi szemek és mást igényel egy emeleti ablak, amely egy szép panorámára néz, amiben a függönyön át is gyönyörködni szeretnénk! Első esetben pl. sable vagy jacquard függönyt javasolnék, második esetben pedig organzát, vagy félorganzát.

Déli-délnyugati fekvésű és nagy ablakok esetében célszerűbb a kicsit sürűbb függöny választása a tartósság miatt is pl. voile, sable, vagy jacquard.

Északi, vagy keleti fekvés esetében, ill. kisebb ablakfelülettel rendelkező lakás esetében minél vékonyabb, a fényt minél kevésbé „lefogó” függöny javasolt.

 

A sötétítő függönyöknek elsősorban esete van szerepük, amikor a lakásban bekapcsoljuk a világítást  és szeretnénk, ha akkor sem lenne betekintés az otthonunkba. (Angolul beszélő vásárlóink Night curtain-ként keresik ezeket a függönyöket) A sötétítőfüggönyöknek azonban lehet egy másik fontos szerepük is! A zavaró fények kizárása pl. az éjszakai köztéri világítás zavaró lehet, vagy a napközbeni pihenés lehet nyugodtabb, ha nem jön be a fény.

Tehát különböző igények esetén különböző típusú sötétítő függönyökre van szükség:

Normál vastagságú sötétítő csak a beláthatóság megakadályozására.

Vastagabb sötétítő, ami már jobban be is sötétít pl. napközben, így pl nem zavarja a monitort, TV-t a  beeső napfény.

Dimout függöny, ami már tartalmaz egy fekete szál beszövést, így a sötétítő képessége erősebb, mint egy nornál, akár vastagabb szöveté. Ezt a típust pl. kisgyerekes szülők keresik, hogy a délutáni pihenés zavartalanabb legyen.

Blackout függöny, ami extrém módon 100 %-os fénykizárást biztosít, ezeken a függönyökön pl. a közvetlen közelről mobil telefonnal történő megvilágosítás esetében sem jön át fény. Itt fontos, hogy ne csak a függöny zárja ki a fényt, hanem arra is törekedjünk, hogy a függöny mellett, alatt, fölött sem tudjon bejönni a fény. Pl. forduljon a karnis  falra, és plafontól padozatig érjen!

 

 Fényáteresztő függöny típusok:

 

Voile függöny

Jelentése francia eredetű és fátyolt jelent. Lágyan eső szőtt függöny jól átereszti a fényt, nem fényes, strapabíró, viszont nagy hátránya, hogy vasalást igényel. Voile alappal készülhetnek hímzett, vagy nyomott, ill. szövésében mintázott függönyök is.

 

Organza függöny

Vékony, erősen sodrott fonalból készült szőtt függöny. A voile függönynél keményebb, fényesebb, a napfénynek kevésbé ellenálló függöny, szintén igényli a vasalást és hímzéssel, szövéssel, nyomással mintázható. Létezik egy nagyon érdekes mintázási módjuk is, amikor kétféle alapanyagból készítik a szövetet és a mintának megfelelően egy következő lépésben az egyik összetevőt „kimaratják” kémiai úton. Ezt követően még festik is a szövetet, így nagyon különleges mintázatot kapunk.

 

Félorganza függöny

A voile függönyök és az organza függönyök tulajdonságait ötvözi, azáltal, hogy az egyik fonalirány  voile, a másik organza. Ezáltal a félorganza függönyöknek fényük van, ugyanakkor esésük lágy.

 

Sable fügönyök

A voile és organza függönyökhöz hasonlóan szintén szövési technikával készül, de különböző vastagságú fonalakból, ami a texturáltságát kiemeli, ezáltal természetesebb hatást kölcsönöz a függönynek. Strapabíró, a vasalást egyáltalán nem, vagy kevésbé igénylő függöny. Vannak vastagabb és vékonyabb típusai, melyek a fényt kevésbé, vagy jobban átengedik. Az un. dreher  (forgó fonalas) technológiával ritkább kelme szerkezet érhető el úgy, hogy a kelme nem lesz hajlamos fonalcsúszásra. A dreher sable függönyök nem igényelnek vasalást a megfelelő kezelés esetében.

 

Batiszt függönyök

Eredetileg lenből, vagy pamutból készültek, ma már fő alapanyaguk a poliészter. Az utóbbi időben nagyon kedvelté váltak azáltal, hogy nem fényes a felületük, így natúr, természetes hatás érhető el velük, jól kezelhetők, kevésbé igényelnek vasalást.

 

Muszlim

Vékonyfinom szálból szőtt lágy esésű áttetsző finoman fénylő függöny.

 

Jacquard (ejtsd: zsakard) függönyök

Az úgynevezett hagyományos csipke függönyök lánchurkolt technológiával készülnek, a kézi horgolásra emlékeztető nagyobb mintázattal rendelkeznek. Gyakoribb a klasszikus virág mintázat, de modern, pl. geometrikus mintázattal is készítik. Nagy előnyük, hogy nem igénylik a vasalást. Természetesen nem túl meleg (kb. 30 fok) vízben történő mosás és nem túl magas cenrifugálási fordulatszám (max. 600-700) esetében)

 

Struktúr függönyök

Háló mintázatú jellemzően vastagabb szálú függönyök, melyek pl. irodába, vagy letisztult stílusú lakásokba egyaránt betehetők. Jól kezelhetőek, strapabíróak, vasalást nem igényelnek.

 

Sötétítő függöny típusok

 

Taft függönyök

Selyem típusú vászonkötésű sűrű szövésű anyag. Különböző színű és fényű fonalak alkalmazásával érik el a színjátszós felületű hatást. Elegáns hatást kelt kemény fényes felülete.

 

Szatén függönyök

Különleges (atlasz vagy szatén kötésnek is nevezett) szövési módja miatt fényes felületű, de matt hátoldalú textília. Mintázható festéssel szövéssel (jacquard technológia) Gyakori alapanyaga a sötétítő függönyöknek vékonyabb és vastagabb kivitelben is gyártják.

 

Brokát függöny

Szatén alapon szövésében klasszikus mintázattal gazdagon mintázott nehéz szövet. Keletről terjedt el, eredetileg fém szálakat, akár arany füsttel borított fonalakat is használtak a mintázáshoz.

 

Bársony függöny

Bolyhos felületű szövet, a bolyhokat az alapszövetbe „V” vagy „W” típusban beszőtt fonalak alkotják. Testes különleges felületű és fényű szövet. Elsősorban klasszikus környezetbe illik, de akár modern lakásokba is betehető, ahol különleges, elegáns hangulatot kölcsönözhet egy erőteljes divatszíne.

 

Plüss függöny

A bársonyhoz hasonló, gyártásából adódóan lágyabb esésű finom tapintású sötétítő függöny. Nagyon népszerű, divatszínekben modern lakások szép éke lehet.

 

Zsenília függöny

Bársonyos hatását a felhasznált zsenília fonalak adják, lágy esésű sűrű szövésű anyag. Gyakran adja mintázatát a zsenília és nem zsenília fonalak váltakozva történő használata

 

10000+

Függöny a kinálatunkban

30+

Év tapasztalat

1000+

Otthon felmérése

Tanácsadás

Segítünk üzletünkben a megfelelő stílus, anyag és méret kiválasztásában.

Felmérés

Karnisok felmérését vállaljuk, egyedi íves karnisok legyártását is elkészítjük.

Függönyvarrás

Üzletünkben vásárolt anyagokból varrónőink elkészítik a megálmodott függöny kompozíciókat.

Szerelés

Minden típusú karnis szakszerű szerelését vállaljuk.A függönyök igényes felhelyezését is elvégezzük.

Függönytanácsadás, felmérés, függönyvarrás és függöny szerelés fontos lépései egy otthon vagy iroda berendezésének. A függönyök nemcsak esztétikai szempontból fontosak, hanem szabályozzák a fényt, biztosítják a magánéletet és hőszigetelést is. Az első lépés a tanácsadás, ahol szakember segít kiválasztani az ideális függönytípust és anyagot az adott helyiség stílusához és funkciójához igazítva. A felmérés során pontos méretek kerülnek rögzítésre, hogy a függönyök tökéletesen illeszkedjenek. A függönyvarrás során a kiválasztott anyagokból precízen elkészítik a függönyöket, figyelembe véve az esetleges speciális igényeket vagy kiegészítőket, mint például súlyok, szalagok vagy díszítések. Végül a függöny szerelésénél a szakemberek gondoskodnak arról, hogy a függönyök pontosan és biztonságosan kerüljenek felszerelésre a helyszínen, megfelelő tartókonstrukciók segítségével. Mindezek összességében hozzájárulnak a tér hangulatának és funkcionalitásának javításához, és a megfelelően kiválasztott, megvarrt és felszerelt függönyök hosszú távon örömöt és kényelmet nyújtanak a lakóknak vagy dolgozóknak.

Kérjük írjon nekünk,

ha bármilyen szakmai segítségre lenne szűksége.

üzenet